Rijbewijs B

De autorijlessen worden gegeven in een Volvo v-40 of een Toyota Auris (niet te groot of te klein)
Na je eerste rijles krijg je een eerlijk advies over de hoeveelheid te volgen lessen. Het gemiddelde aantal lessen ligt rond de 30, maar er zijn ook leelingen die het met beduidend minder lessen lukt.
De rijlessen worden modulair (stap voor stap) gegeven en bijgehouden op een overzichtelijke instructiekaart. De rijlessen worden gegeven door drie zeer ervaren, gemotiveerde, geduldige, vriendelijke rijinstructeurs, Bert en  Oebele. We worden regelmatig bijgeschoold om helemaal up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen. Je wordt van huis, school, station opgehaald en teruggebracht. Als je bij ons komt lessen dan krijg je zo veel mogelijk een vaste rijinstructeur. Rijschool Westerveld staat reeds 23 jaar voor Kwaliteit!!!  Een Goede Rijopleiding volg je tenslotte maar 1 keer in je leven!!!

Automaat

Misschien ziet u het rijden met een schakelauto niet zitten of na een aantal lessen blijkt dat u echt veel moeite heeft met schakelen, dan is het mogelijk om bij ons te lessen in een automaat.
U mag met een automaatrijbewijs echter alleen rijden in een automaat (dus niet met een schakelauto).

Rijbewijs BE

Om met een caravan, boot, paardentrailer of zware aanhanger te mogen rijden, moet u eerst het aanhangerrijbewijs hebben (zie www.cbr.nl, etc.)
Ook voor deze rijopleiding kunt u bij ons terecht. Er is geen theorie-examen nodig. Mocht u al enige ervaring hebben met een kleine aanhanger, dan is het mogelijk dit op 1 dag te halen (6 lessen en aansluitend examen).
Uiteraard zijn er ook vele andere mogelijkheden in overleg mogelijk.

Motor (A)

De motorrijlessen worden gegeven op een YAMAHA XJ6

Eén van de meest leuke opleidingen is het halen van je motorrijbewijs. Geen files meer….Geen parkeerproblemen. Het halen van je motorrijbewijs geeft je een nieuwe levensstijl/ hobby, die je een heerlijk gevoel van vrijheid geeft.

We zullen je op een prettige en ontspannen manier, de kneepjes van het motorrijden bijbrengen. De instructeur rijdt zelf zoveel mogelijk mee op zijn eigen motor om verschillende demo’s te geven.
Na je eerste les krijg je een advies over de hoeveelheid te volgen lessen. Het gemiddeld aantal ligt op ongeveer 15 à 20 lessen. Heb je ervaring op een schakelbrommer, dan heb je het wellicht eerder onder de knie.
Om te beginnen met motorrijlessen is het niet noodzakelijk om de motortheorie te hebben, mits je rijbewijs B (auto) hebt. Dus kun je eens een proefles nemen om te kijken of het iets voor je is!!! Om examen te doen moet je echter wel je motortheorie hebben. De lessen worden overigens door mijzelf gegeven, dus vaste instructeur. Natuurlijk zijn alle benodigdheden aanwezig op onze rijschool, b.v. helmen, handschoenen, motorpakken, etc.

NIEUW!!! Vanaf 31 dec 2013 kun je als je 20 jaar bent, rechtstreeks op voor je A2 rijbewijs!!! Dus voor de middelzware motor!!!

Motorrijbewijs A1 (max. 11 kW, max. 125 cc)

Als je jonger bent dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al rijlessen volgen. Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijk-examens doen voor A1-rijbewijs. (Vanaf 2014 kun je als je 20 jaar oud bent, direct instromen in A2)

(Vanaf 2018 kun je direct op voor je A-onbeperkt ( code 80) als je 21 jaar bent )

Motorrijbewijs A2 (max. 35 kW)

Minimaal 2 jaar na het behalen van A1, kun je overstappen naar A2. (daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen). Minimaal 2 jaar na het behalen van A2, mag je overstappen naar de motor met beperkt vermogen (A). Ook hiervoor geldt een praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs (A) onbeperkt vermogen

Bromfiets / brommobiel

Vanaf maart 2010 is het verplicht om een theorie-examen + een praktijkexamen te halen om in bezit te komen van je bromfietsrijbewijs (categorie AM) en brommobielrijbewijs (AM4).

Voor beide rijbewijzen ben je bij ons aan het goede adres, mede vanwege het feit dat wij ook motoropleidingen verzorgen. Gevaarherkenning, risicovermijdend gedrag en voertuigbeheersing zijn dan ook onze vaste onderdelen van onze bromfietsopleiding, mede gezien jouw kwetsbaarheid als bromfietser in het steeds drukker wordende verkeer.

Nu investeren in een bromfietsopleiding betekent bijna automatisch: straks minder lessen nodig voor je autorijbewijs en als je schadevrij rijdt tellen je bromfietsjaren mee voor je no-claim opbouw.

Waarom?
Een belangrijke reden voor het invoeren van het bromfietspraktijkexamen is het hoge ongevalrisico van jonge bromfietsers. Onderzoek toont aan dat jonge bromfietsers relatief vaak betrokken zijn bij ongevallen.

Voor wie?
Voor iedereen die na 1 maart 2010 16 jaar of ouder is en nog geen ander rijbewijs heeft.

Voor welke voertuigen moet ik het bromfietsrijbewijs hebben?
Voor het besturen van: bromfietsen, snorfietsen op 2 wielen, spartamet en de vierwielige brommobielen.

Waarmee doe ik het (bromfiets) examen?
Je legt je examen af op een van onze bromfietsen (scooters).
Ben je geslaagd? Dan mag je rijden op een bromfiets, snorfiets of brommobiel.

Waarmee doe ik het (brommobiel) examen?
In principe met je eigen brommobiel (soms kunnen wij er een regelen). Het examen bestaat uit 11 pittige bijzondere verrichtingen op een afgesloten terrein (verkeersdeelname wordt niet getoetst).

LET OP! Ben je geslaagd? Dan mag je alleen rijden in een brommobiel (dus niet op een bromfiets, snorfiets, etc.) Daarom kiezen veel jongeren toch voor het bromfietsrijbewijs terwijl ze in een brommobiel gaan rijden.

Theorieles/ examen
Theorielesmateriaal voor de bromfiets is bij ons voorradig en daarnaast bestaat er bij ons de mogelijkheid om desgewenst theorielessen te volgen. Theorie-examen kun je zelf reserveren op
www.cbr.nl

Vanaf mei 2018 kun je in o.a. Zwolle je theorie examen tussen 16.00 en 21.30 plannen. Oftewel alles op 1 dag.

Zo zit alle lesstof nog vers in het geheugen en kun je thuis eventueel ook nog enkele proef examens maken.

Wanneer mag ik gaan lessen?
Je bent tenminste 16 jaar of ouder en in het bezit van een geldig bromfietstheoriecertificaat.

Rijschool Westerveld is een van de weinige rijscholen die een complete bromfietsopleiding verzorgen in de regio Meppel. Omdat je uiteraard snel in het bezit wil komen van je bromfietsrijbewijs bieden wij dagopleidingen aan (’s morgens beginnen met de praktijklessen en dezelfde dag examen doen). Uiteraard zijn losse lessen ook mogelijk.

Om de veiligheid en kwaliteit te kunnen garanderen lessen we overigens met maximaal twee leerlingen tegelijk.

Opfrislessen

Auto:
Heeft u lang niet gereden en bent u daardoor onzeker geworden in het drukke verkeer of op de snelweg? Wij helpen u door middel van enkele opfrislessen weer op de weg.

Motor:
Ooit je motorrijbewijs gehaald, maar lang niet gereden en daardoor onzeker geworden? Wees verstandig en neem wat opfrislessen om daarna weer veilig van het motorrijden te kunnen genieten.

Rijles vanaf 16,5 jaar

Bij RIJSCHOOL WESTERVELD kun je beginnen met je auto rijlessen als je 16,5 jaar jong bent!

In het kort komt het hier op neer:

16 jaar     theorie
16,5 jaar  rijles
17 jaar     rijbewijs met coach / onder begeleiding
18 jaar     zelfstandig rijden

Mocht je meer willen weten, dan kun je een kijkje nemen op: www.2todrive.nl of www.rijschoolwesterveld.nl of gewoon even bellen met de rijschool 0522-247793.
Wil je zeker van een plaats zijn, meld je dan op tijd aan.

Spoed

Je kunt zelf kiezen of je (ver) snel(d) je rijbewijs wilt halen of 1 uur per week wil lessen. Aan jou de keus !
Mocht je (ver)snel(d) willen, dan maken we samen een planning en weet je de tweede les al wanneer en hoe laat je rijexamen moet doen. (Gewoon kort door de bocht dus!)